Final Design Review

Our final design review was a success! Visiting critics from Kuhn Riddle, Berkshire Design, and Wright Construction, as well as Larry Archey (Director of Facilities and Grounds) and Mark Spiro (Vice President for Finance & Administration) joined Professor Caryn Brause in responding to our class’ four design ideas .

Over the past few weeks we have been working in groups to develop collaborative design ideas to present to the community. We held an open lunch where anyone who wanted to could grab a sandwich and wander around, look at our designs, and offer feedback. We then held more formal critiques for several hours where each group’s design  was discussed and explored individually.

This slideshow requires JavaScript.

photography courtesy of RJ Sakai (Div III student)

It was incredible to have so much positive feedback from the Hampshire Community and our visiting critics. A huge thanks to all of you for your support.

We are currently working on documentation projects over the summer to keep this process rolling, and hopefully in the fall we can all hit the ground running on the next steps of the project. As always, feel free to comment, ask questions, or email hct09@hampshire.edu

Happy Summer!

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Join us at our Final Design Review!

The Rehamping the Barn Class is concluding their semester’s study with a final design review this Thursday, May 4th in the Faculty Lounge in FPH.

All community members are welcome.

From 12-1pm join us for a casual drop-in session when community members can chat with students about their designs and ask questions. Lunch will be available.

From 1-3:30 there will be a formal design review with local architects, landscape architects, contractors, as well as the Hampshire Acting Director of Facilities and Grounds, Larry Archey in attendance.

Both the site and the program have been chosen – the Barn will be repurposed as a flexible and dynamic student space. Mixed Nuts will also have a home in the Barn in its new location near the Cole Science Greenhouse. Students in the class have been working in groups to develop a series of schematic redesigns for the material harvested from the Barn. These designs will serve as an idea bank for the professional team of Kuhn Riddle Architects, Berkshire Design Landscape Architects and Wright Construction, Inc who will develop the schemes further technically and implement the final resolution.

Feel free to stop by at any point on Thursday, get some lunch, and check out what the class been working on.

The more input we have in this process the better! If you cannot make the design review, please stay tuned for blog postings of our work. Feel free to see posts below about or class thus far, or check out the About Us page for more details on the history of the Barn Project.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Thickened Walls

Storage, furniture, display, seating, or partition- these series of models and drawings show off the work the rehamping the barn class has done in thinking about walls as active participators in the interior space of the barn.

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Chosen Site!

The Rehamping the Barn class has chosen a site that we will all work with for the rest of the semester: corner to corner with the Cole Science greenhouse, and next to the Community Garden. Here the barn can be central to campus life, offering a space for everyone and anyone to get together, eat some Mixed Nuts snacks, do homework, meet in groups, and (if the weather is nice) lounge outside.

our class checking out the site

Here’s how our decision was made: As you can see in previous posts, site ideas have been explored on foot, in diagram, with local professionals, with facilities and grounds, in plan… Yesterday, after much deliberation in class, we had it narrowed down to three sites. Behind the Library, in front of Greenwich by the ring-road, and adjacent to Cole & the Community Garden.

potential site ideas, the final 3 before we chose one!

After speaking with Larry Archey, Director of Facilities and Grounds, he gave us the timeline on the three sites. Based on current and soon-to-be on campus building projects (including greening the RCC, which is happening now and will be for at least the next 2 years) the sites behind the Library (Sites 1 and 2) would not be ready for construction for a few years. He told us that the site adjacent to Cole (Site 3) would be the easiest to approve and begin funding.

In the interest of keeping momentum on the project, we came to a consensus that this site, as it is central and the easiest to approve, would be the site we move forward with. In the next few weeks we will be working in groups to create schematic designs for the Barn on this site. There will be an open review of our final work, so stay tuned!

Details on the exact site and plan will be worked out individually in the group based on solar studies, and exact measurements of distances between Cole, the Parking Lot, and the Community Garden.

Again, feel free to comment or email hct09@hampshire.edu with questions or feedback!

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Open Barn Review on Thursday April 5th

The Rehamping the Barn Course was lucky to have some visiting architects and landscape designers from Berkshire Design and Kuhn Riddle, as well as Jonathan Wright from Wright Builders (a Hampshire Alum from the first graduating class, as well as a Trustee Emeriti!) to help critique our initial schematic designs on Thursday. We set up in the main hallway in Emily Dickinson Hall, hoping to make all our ideas accessible to anyone. They are still up in the hallway now, go check them out if these pictures don’t do the trick!

Feel free to comment, share ideas, ask questions- the barn project has been collaborative from the start, and continuing the feedback loop will do nothing but enrich this process.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Update on the Barn!

Welcome to the Rehamping the Barn blog! This project has been ongoing throughout the year and will be continuing into upcoming semesters, so stay tuned. For information about where this project has come from, and what work we (as students) have been doing alongside the faculty, staff and adminstration, please see the About Us page, and the Rehamping student group blog

—–

Over the past few weeks we have met with President Lash, Facilities and Grounds, local landscape architects and architects, as well as all the proposal writers (excepting those that wrote the anonymously written Library proposal, and the student union proposal). All these conversations have helped our class focus and expand our understandings of the proposals and campus, allowing us to zone in on potentially amazing site & program combinations.

As a class we have zoned in on two sites, behind the Library, and between Cole Science and Institutional Advancement. The President is excited about both these spaces, and we are further exploring the potential relationships these sites pose. As a class we have also come to consensus, again with the approval of the President, that Mixed Nuts and a gathering space, perhaps influenced by the Creativity Center or Creative Connections, would best fit the President’s vision and our understandings of the communities needs given the size of the barn.

PROGRAM

President Lash visited the Rehamping the Barn course a few weeks ago to discuss his vision for the “Program” of the Barn once it is relocated to the campus.

The President saw a need as articulated in many of the proposals for a space that is “by students, for students and managed by students.” He clarified that Hampshire college will support this structure through maintenance.

He indicated that the Barn should be a space that all students can be proud of and want to show off to the wider world – it must have a creative/sustainable/unique form and program.

He would like the Barn to be an invitation for all current students and student groups to utilize, as well as be flexible as to adapt to the changing needs and desires of future members of the community.

While President Lash indicated that cost should not be the limiting factor on creativity, he also acknowledged that the more we focus our resources, the easier it will be to fund-raise and the sooner we will be able to break ground.


CONVERSATIONS

President Lash  asked the Rehamping the Barn class to gather more specific information about the “best fits” from the proposals with this Program, to review acceptable sites on campus that would match up with the Program, and to report back to him. To best design this Program the class reached out to the proposal writers to ask for their advice and ideas about what a student driven space would look like on Hampshire Campus, and how it might function to fit those groups needs.

We recognize that it is not possible for all needs to be met by this one thousand square foot barn, but we hoped that the President’s vision could resonate in some way with each group. Those that could joined us in hour long blocks to discuss the ways in which the group’s engagement with the barn could look like.

To read a comprehensive document summarizing the conversations with each proposal writer, see this link

SITE

We had the opportunity to work with Director of Facilities and Grounds, Larry Archey and landscapers and designers from Kuhn Riddle and Berkshire Design, in surveying the campus looking for viable sites. Referencing these interviews as data, we have been diagramming potential programs in concert with potential sites. We hope to open the conversation about site to the campus to gather feedback and further the transparent narrative of this process.

The Barn Project has set a precedent for a new way of collaboratively thinking about and working with spaces on campus that is already having an impact on all campus space discussions. Thus far this process has been an incredibly positive experience in that everyone has been consistently working towards the goal of having the barn create the largest positive impact possible.

We began our study of site by asking each proposal writer to identify on a map a space (or spaces) that they believed their  program would best fit. We grouped these sites into five areas seen below:

We broke into groups and explored these sites in relation to surrounding buildings, circulation, as well as the site’s relationship to sun, existing foliage and slope of ground.

We surveyed the Hampshire community to gain an understanding of where people move on campus, and what the most traveled pathways are. This helped us understand how the barn location may alter circulation.

We came to a consensus that two of the most exciting spaces were between Cole and Institutional Advancement, below the Library Lawn and above Prescott. Other options are still on the table, but there was a general sense that both of these places posed exciting possibilities.

Here is an example of a preliminary exploration of the site in behind the library.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Programming Diagrams

In thinking about programs, looking at what might go in the barn, we all diagrammed out lots of ideas.

Leave a comment

Filed under Uncategorized